1 tojásfehérje hány gramm?

1 tojásfehérje hány gramm

A tojás az amerikai palacsinta egyik fontos alapanyaga, bár már vannak tojás nélküli receptek is, de az eredeti amerikai palacsinta elképzelhetetlen tojás nélkül. Azt mindenki tudja, hogy a tojás két fő részből áll, fehérjéből és sárgájából. Mennyi vajon ebből a fehérje, 1 tojásfehérje hány gramm?

1 tojásfehérje hány gramm?

Egy átlagos tyúktojásnak 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája.

Az, hogy mennyi a tojásfehérje súya, függ a tojás méretétől is, mert jelentős eltérés lehet egy S és egy XL méretű tojás között.

  • S méretű tojás – kicsi – 53 g alatti súlyú tojások – kb. 30 g tojásfehérje
  • M méretű tojás – közepes – 53 – 63 g közötti tojások – kb. 36 g tojásfehérje
  • L méretű tojás – nagy – 63 – 73 g közötti tojások – kb. 42 g tojásfehérje
  • XL méretű tojás – extra nagy – 73 g feletti tojások – kb. 44 g tojásfehérje

Az amerikai palacsintához a receptekben általában nagy méretű tojásokat szoktak használni, erre érdemes figyelni az elkészítés során, mert az előbbiből is látszik, hogy jelentős a különbség egy S és egy XL méretű tojás között, ami miatt előfordulhat, hogy nem sikerül a recept.

Vannak olyan séfek, mint például Jamie Oliver, aki úgy készíti az amerikai palacsintát, hogy a fehérjéből habot ver, hogy még levegősebb legyen a végeredmény, így itt mindenképpen lényeges, hogy mekkora egy tojásfehérje súlya.

A tojás nem csak hozzávalóként, hanem feltétként kapcsolódik az amerikai palacsintához, hiszen az amerikai reggeliben a palacsintát tojással és baconnel szokták kínálni.